perjantai 16. syyskuuta 2005

Silläkin uhalla, että tästä tulee Suuri Hilloamis- ja Säilöntäblogi, jaan oppimani asiat kanssanne.
  • Hillosokeria voi laittaa kiloon omenaa vain 250 g ja hillo hyytyy edelleen (ja toivottavasti myös säilyy).
  • Mehuasemalle soittaessa ei saa aikaa samalle viikolle keskellä suurinta sesonkia, vaikka haluaisi kovasti.
  • Lasipulloja on vaikea löytää kaupoista ja muovipulloihin säilöttynä mehu on pakko pakastaa.
  • Lasipulloille korkeiksi tarkoitettuja kumituppiloita on vielä vaikeampi löytää, ne on myyty loppuun useassa paikassa. (Lopettakaa hyvät ihmiset se säilöminen ja hamstraaminen, tai ainakin säilömistarvikkeiden hamstraaminen!)
Puoli päivää meni tällä viikolla niitä tyhjiä lasipulloja metsästäessä. Lopulta onneksi löytyi, ja Suuri Tuoremehuprojekti ei hyytynyt heti alkuunsa. Nyt pullot täytyy pestä, liottaa ja kuumentaa uunissa.Vaikuttaa aivan omalta tieteenalaltaan, onneksi netistä löytyy ohjeita. Niissä tosin valitettavasti ollaan kovin niukkasanaisia selitysten suhteen ja minun on vaikea noudattaa ohjeita sokkona, ymmärtämättä miksi. Ok, käsitän sen liotusjutun, sillä herätellään nukkuvat pöpöt, jotta ne voidaan sitten uunissa käristää kuoliaiksi. (Miten brutaalia!) Mutta miksi kummassa ne pullot kääritään sanomalehteen uunikuumennusta varten? Se on minulle suuri mysteeri.

Ensimmäinen syysmyrsky aiheutti myös tällä viikolla stressiä. Omenat kun tulisi mielellään viedä suoraan puusta mehuasemalle ja mehustusaika saatiin vasta ensi viikoksi. Huolestuin siitä, että ensi viikolla ei puissa enää ole mitään poimittavaa ja mehustettavaa. Suuri Tuoremehuprojekti sään armoilla!

Nyt täytyy vielä löytää jostakin ne kumikorkit ja jotain atamonia. Kumikorkkeja kun ei saa keittää vaan ne liotetaan siinä atamonvedessä ohjeen mukaan. Toivottavasti ohje löytyy atamonpaketista ja paketti ruokakaupasta.

Kyllä tämä säilöminen on sitten jännittävää puuhaa! Eräs rouva sanoi minulle tällä viikolla, kuunneltuaan juttujani, että olen oikea (koti)talousihminen. Sehän tässä onkin, en minä oikeasti ole. Sen takia tämä kaikki onkin niin uutta ja kiinnostavaa.

Ei kommentteja: