tiistai 25. toukokuuta 2004

Työttömyyteni aikana minua on ehdottomasti eniten kummastuttanut Työvoimatoimiston minulle antama Työnhakijan omakuvaus -lomake. Täyttöohjeessa luki: "Kirjoita kuvauksesi niin, että se antaa kokonaiskuvan osaamisestasi, erityistaidoistasi, työkokemuksestasi ja kiinnostuksistasi. /.../ Tee siitä napakka ja ytimekäs markkinointikirje!" Mieluiten omakuvauksen sai täyttää netissä, olinhan saanut käyttäjätunnuksen ja salasanan henkilökohtaiseen verkkoasiointipalveluun. Toinen vaihtoehto oli raapustaa hengentuote lomakkeelle, josta sitten Työvoimatoimiston virkailija naputtaisi sen koneelle.

Erityistaitolomakkeet A ja B, jotka piti ehdottomasti palauttaa täytettyinä alkuinfotilaisuudessa olivat jo surrealistiset. Tokihan markkinoinnin ammattilaisen tulee täyttää lomake, jossa kysytään omaako kokemusta mm. pillihitsauksesta, paikkahitsauksesta, pulverihitsauksesta, karjataloudesta, lomittajana toimimisesta, siipikarjan hoidosta ym. Ymmärrän, että lomakkeiden tulee olla mahdollisimman monipuolisia, mutta toiseen en saanut tuherrettua ainuttakaan rastia. Kas kun en ole lypsänyt, toiminut asfalttimiehenä, ollut instrumenttihoitajana, eikä minulla ole leikkaussalikokemustakaan kuin korkeintaan potilaana. En myöskään osaa murskata kiviä, käyttää betonimyllyä tai sorvata. Joillakin aloilla lomakkeet antavat varmasti todella kullanarvoista tietoa, mutta voisiko ne antaa täytettäviksi vain niiden alojen töitä etsiville?

Ilmeisesti Erityistaitolomakkeissa havaittuja puutteita paikkaamaan on luotu tämä fantastinen Työnhakijan omakuvaus -lomake. Molemmat tapaamani virkailijat suosittelivat lämpimästi lomakkeen täyttämistä. Parasta omakuvauksessa oli se, että sen sai näkyviin Työvoimatoimiston sivuille nettiin, josta työnantajat voivat sen lukea etsiessään työntekijää. Kuvauksia kuulemma käytettiin ja luettiin todella paljon. Kaikkia paikkojahan ei ilmoiteta avoimiksi! Omakuvaksen avulla voisin siis konkreettisesti edistää työllistymistäni ja löytää niitä paljon puhuttuja piileviä työpaikkoja.

Suhtauduin varauksella omakuvaukseen ja kysyin kuinka moni työnantaja käy noilla nettisivuilla ja kuinka moni työnhakija on saanut esim. viimeisen vuoden aikana sitä kautta työpaikkansa. Vastaus oli pudottaa minut tuolilta. Työnantajat eivät rekisteröidy katsellessaan työnhakijatietoja. Omakuvausten lukeminen ei vaadi käyttäjätunnuksia tai salasanaa, ne ovat siellä aivan kaikkien luettavissa. Koska rekisteröitymistä ei vaadita, ei ole myöskään olemassa mitään tietoa siitä kuinka moni työnantaja sivuja todella käyttää, saati siitä, kuka omakuvauksia lukee. Siellä ne ovat, ne napakat ja ytimekkäät markkinointikirjeet, joista ilmenee koulutus-, kielitaito- ja työkokemustiedot, hakijan kaikkien yhteystietojen kanssa, kaiken kansan nähtävillä. Arvatkaa olenko täyttänyt Työnhakijan omakuvaus -lomaketta? Jokin oikeus yksityisyyteen tulee ihmisellä sentään olla.

Ei kommentteja: